PSK a KSK budú spolupracovať pri obnove Spišského Jeruzalema

20.12.2010 Prešov

Spišské Podhradie 20. decembra (TASR) – Predsedovia Košického a Prešovského samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa a Peter Chudík podpísali dnes na Biskupskom úrade v Spišskej Kapitule Memorandum o spolupráci pri príprave a ...
Ten je súčasťou programu Terra Incognita, ktorý Košický samosprávny kraj (KSK) pripravuje v rámci Európskeho hlavného mesta kultúry Košice 2013.
Cieľom memoranda je oživenie historických miest na Gotickej ceste a obnova významnej súčasti spoločného kultúrneho dedičstva, religióznej krajiny na Pažici a jej okolí. Podľa archeológov a historikov tvoria kaplnky a ďalšie stavby v lokalite stredného Spiša symbolický Jeruzalem, takmer v mierke jedna k jednej.
„Pažica, Spišská Kapitula, všetky pamiatky až smerom k Spišskému hradu vytvárajú taký úžasný komplex, ktorý dokáže osloviť mnohých ľudí, či už historikov alebo bežných turistov, “ objasnila Ľubica Dojčárová z odboru kultúry KSK.
Tento komplex sa nachádza na rozhraní dvoch krajov, prešovského a košického, spolupráca susedných regionálnych samospráv je teda nevyhnutná. „Chceme využiť regionálnu zaujímavosť na rozvoj spoločného kultúrneho dedičstva, vybudovať trvalé kultúrne aktivity a pomôcť tak tunajšiemu turizmu, ktorý je na Spiši významným odvetvím hospodárstva, “ povedal Trebuľa po podpise memoranda.
„Chceme pre rok 2013 pripraviť jedno veľké podujatie, v rámci ktorého predstavíme Spišský Jeruzalem, ktorý je vlastne kópiou miest skutočného Jeruzalema, “ doplnila Dojčárová. Kaplnky, ktoré sa nachádzajú na Pažici, alebo Chrám sv. Martina, Dóm sv. Martina, alebo čierne borovice, ktoré imitujú cédre, tu podľa nej nie sú náhodou. „Predpokladáme, že odkrokovaním si to ľudia vystavali tak, aby vzdialenosti medzi jednotlivými budovami boli takmer jedna k jednej ako sú v Jeruzaleme, “ konkretizovala.
Podobná symbolická krajina sa nikde na Slovensku nenachádza, najbližšia je poľská Kalvária Zebrzydowska. Lokality okolo Spišského hradu, Žehry, Spišského Podhradia, Spišskej Kapituly, Pažice, Sivej Brady a tiež blízke okolie obcí Hodkovce a Jablonov, tak môžu prispieť aj k rozvoju ekumenizmu, k zachovaniu kultúrneho dedičstva a zatraktívneniu územia.
Všetky aktivity budú smerovať k vytvoreniu spoločného klastra vrátane vypracovania spoločnej marketingovej stratégie na úrovni oboch krajov. Následne sa začne s obnovou pamiatok, barokových kaplniek, revitalizáciou religióznej krajiny a návrhom drobnej architektúry. Tieto ciele by mali byť zrealizované do konca roka 2012.
Výsledkom projektu by mal byť aj návrh cyklotrás v religióznej krajine Pažica tak, aby bolo možné ich napojenie na spišsko-gemerskú vetvu historickej Gotickej cesty a Spišský hrad. Aktéri chcú dosiahnuť aj to, aby bol Spišský Jeruzalem zahrnutý do trasy pápežského vlaku Jána Pavla ll. Totu Tuus, Krakov - Žilina - Košice.
 

Vyberte región

mark